Yummy, quick and tasty snack

29. května 2013 v 14:23 | Mavis Eveline Strix |  Kuchynská linka
Poznáte to - máte chuť na niečo rýchle, voňavé, sladké a presne pre vás. Nemáte však chuť brodiť sa miliónmi internetových stránok venujúcim sa receptom a následne dlho stáť pri sporáku so slinami stekajúcimi od nedočkavosti a chuti zahryznúť sa do toho hneď tu a teraz. Myslím, že neexistuje nikto, kto by takéto niečo ešte nezažil. Samozrejme, nie som nijaká výnimka. Jedného krásneho dňa som však objavila recept na malú vecičku, ktorá mi robí spoločnosť takmer stále - šálková bábkovka. Ide o veľmi jednoduchý, rýchly a predovšetkým chutný proces, ktorý zvládnu aj absolútni začiatočníci, dokonca si dovolím tvrdiť, že aj menšie deti. Recept som objavila náhodne na internete pred približne rokom a pol a zaujal ma svojou nenáročnosťou ako na čas, tak i na samotné suroviny. V tomto prípade totižto nebudete potrebovať nejaké extra výťažky z vanilkovej esencie prekladaj v škorici, s kvapkou olivového oleja a bazalkou, ale ingrediencie, ktoré sú poväčšine stále po ruke. Fajn, prejdem rovno sa samotný recept:

Šálková bábovka po vybratí z mikrovlnnej rúry. Takto podobne by mala vyzerať aj tá vaša, je však pravdepodobné, že pokiaľ nerobíte horkú verziu, bude svetlejšia, ako moja.

ČO POTREBUJEME?
- hrnček/šálku
(podľa potreby, čím väčší, tým väčšie množstvo ingrediencií na to budete potrebovať a pochopiteľne, budete mať aj viac hotovej zmesi)
- 4 lyžice (veľké) hladkej múky
(čím viac múky, tým viac bábovky)
- 0,5 (pol) čajovej lyžičky kypriaceho prášku
(pokiaľ dáte kypriaceho prášku príliš veľa, zmes vám z hrnčeka vykypí, preto treba dať optimálne množstvo podľa veľkosti šálky/hrnčeka)
- 4 lyžice (veľké) cukru
(čím viac cukru, tým to bude, pochopiteľne, sladšie)
- 2 lyžice (veľké) granka, alebo 1 lyžicu (veľkú) kakaa
(chutnejšie je použiť tmavé, nesladené kakao, no pokiaľ kakao k dispozícii nemáte, postačí aj granko. POZOR však - pokiaľ dávate osladené granko, nedávajte veľa cukru!)
- 1 vajce

- 3 lyžice (veľké) oleja
(pokojne postačí jedna, prípadne jedna a pol, opäť však záleží na veľkosti šálky)

- 3 lyžice (veľké) mlieka
- Nutellu
(použijeme len ako prílohu na dochutenie, preto nie je v samotnom recepte potrebná)
- biely jogurt (nesladený)
(taktiež ho použijeme ako prílohu, nie je nutnosť mať ho)
- ovocie (najlepšie banány, čučoriedky, broskyne)
(taktiež ako príloha, samotný recept si ho nevyžaduje)

AKO POSTUPOVAŤ?

1. Do ľubovoľne vybranej šálky pridáme najprv 4 veľké lyžice hladkej múky.
2. Následne pridáme pol lyžičky kypriaceho prášku alebo sódy bikarbóny a dopridáme ľubovoľné množstvo cukru podľa toho, akú sladkú chceme bábovku mať.
3. Do tejto zmesi pridáme buď 2 lyžice granka alebo 1 lyžicu tmevého kakaa.
4. Rozbijeme vajce, nerozdeľujeme ho - pridáme aj bielko, aj žĺtko.
5. Pridáme približne 2 lyžice oleja, opäť však záleží na veľkosti šálky. Avšak, viac ako 3 lyžice určite nepridávajte!
6. Dopridáme 3 lyžice mlieka (môže byť polotučné, nízkotučné alebo plnotučné, nezáleží na tom).
7. Zmes poriadne premiešame a dáme pozor na to, aby sme na spodku šálky nenechali múku. Preto miešame z dna smerom nahor, aby sa aj ingrediencie pridané ako prvé v poradí spojili s dopridanými ingredienciami.

POZOR!
Šálku nikdy neplnte doplna! Dbajte na to, aby pripravenej, neupečenej zmesi nebolo viac, ako do trištvrte šálky. Pôsobením kypriaceho prášku sa totižto táto zmes nadvihne, preto by v prípade, že by ste surovú zmes pripravili až po okraj šálky, zmes vykypela von!
8. Takto pripravenú, dôkladne premiešanú zmes dáme do mikrovlnnej rúry približne na 3,5 minúty. Samozrejme, aj v tomto prípade záleží na veľkosti šálky. Čím väčšie množstvo, tým viac minút by sa mala zmes v mikrovlnke nechať.
9. Po uplynutí 3,5 minút šálku z mikrovlnnej rúry vyberieme a necháme na malý moment vychladnúť (pozor však - nesmie to byť studené! Chladiť by sa to malo nechať skutočne len nejakú minútu po tom, ako šálku vyberieme z mikrovlnky.)
10. Následne šálku chytíme do oboch rúk a prevrátime ju, pri tom šálkou trasieme dovtedy, dokým nám z nej doslova nevypadne hotová bábovka.

S ČÍM PODÁVAŤ?

- Po tom, ako bábovku vyklopíte zo šálky, nechajte ju na malý moment len tak, aby sa zbavila prebytočného tepla. Potom ju rozhrojte napríklad na dve polky a nakrájajte na malé trojuholníčky, obdĺžničky, je to len a len na vás.
- Teraz prichádzajú na rad prílohové suroviny, teda Nutella, ovocie a biely jogurt.
- Na kraj taniera naložíme nakrájanú bábovku. Vedľa pridáme lyžičku bieleho, nesladeného jogurtu, do ktorého môžme pridať lyžičku Nutelly. Vedľa jogurtu s Nutellou doložíme na kolieska nakrájaný banán alebo akýkoľvek druh ovocia.
- Hotovo! :-)

Môžem zaručiť, že ide o veľmi jednoduchý a skutočne veľmi chutný dezert. Samozrejme, nechutí to ako pravá bábovka, pečená v rúre, v podstate by sa dalo povedať, že šálková bábovka chutí úplne inak, v každom prípade - s Nutellou chutí naozaj úžasne! Pokiaľ chcete, môžte vyskúšať moju obľúbenú, korkú verziu. Ako? Jednoducho - nepridáte nijaký cukor a namiesto granka použijete dve veľké lyžice horkého kakaa. Táto verzia sa k Nutelle hodí ďaleko viac, ako tá sladká. Avšak, záleží na maškrtnosti každého z nás ;-)

Dobrú chuť a veľa šťastia pri zhotovovaní!

Ukážka servírovania a lá hotovo!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dainn | Web | 29. května 2013 v 15:42 | Reagovat

Už som o takom niečom počula, ale ešte som to nikdy nevyskúšala;D Myslím, že cez letné prázdniny sa budem nudiť natoľko, aby som to stíhala :3

2 Terri May | Web | 29. května 2013 v 16:48 | Reagovat

Souhlasím s prvními větami, nemám ráda, když mám na něco chuť, a musím hledat milion receptů na internetu, zapisovat si ingredience, a potom je to i tak náročné to uvařit.

O šálkové bábovce slyším podruhé, dostala jsem od babičky na ní recept, ale srazilo se mi těsto, takže z toho nic nebylo, navíc to byl návod na dvě A4.

Ale jak tak koukám na tyto suroviny, co jsou potřeba, to všechno mám doma, je to skvělé! A ten návod, jak postupovat, snad to zvládnu, zítra mám čas, takže si to udělám, je to skvělý tip, a originální :)

3 Vaness . | Web | 29. května 2013 v 17:03 | Reagovat

Bože , mňam ! :O

4 Sydney - tangleds.blog.cz | E-mail | Web | 29. května 2013 v 17:17 | Reagovat

Ako prvé sa chcem spýtať ohľadom toho dizajnu :) že chceš to na ten štýl ako mám ja. Proste trochu upresniť ten návrh. Tiež taký dlhý pás a v ňom bude pattern alebo patternové pozadie celej stránky čím viac povieš tým lepšie :)

Bábovka? V hrnčeku? :O To snáď nie. Vždy mám večer takú dilemu čo si dám chcem niečo sladké, nič sa mi nechce robiť ako si písala a neviem že čo. A to sa celé normálne prepečie v mikrovlnke :O
No hej, aj som nad tým rozmýšľala či to chutí rovnako ako z trúby ale z kontextu vidím že je iná :) Mne by sa páčila aj tá horkastejšia verzia, lebo nemám až ták veľmi rada sladké. Zas moja spolužiačka tá si do jednej šálky laté nasype 3 tie dlhé balíčky kde je cukor :D

5 -A, Adell | Web | 29. května 2013 v 17:45 | Reagovat

to jsem zkoušela a musela jsem ten hrnek po umytí v myčce vyhodit, protože jsem to tam nechala dlouho:D

6 zuzana' | Web | 29. května 2013 v 18:12 | Reagovat

V prvom rade chcem poďakovať za komentár na mojom blogu a čo sa týka receptu raz to určite skúsim :)

7 Lulu | E-mail | Web | 29. května 2013 v 18:48 | Reagovat

Už som o tomto počula veľa krát, ale aj na vyrobenie tohoto som veľmi lenivá. Ale pridám si tvoj recept medzi záložky, snáď raz sa k tomu dostanem, lebo to vyzerá chutne :) ďakujem

8 Hani | bevintage.blog.cz | Web | 29. května 2013 v 20:16 | Reagovat

Ahojky! Moc mne tvůj komentář potěšil! :)) Nevím, jestli odpovídáš na komentáře, ale doufám že ano...
Tak takle to bylo! Už dlouho jsem ten recept hledala, ale nemohla jsem ho najít. Díky tobě si dám zítra bábovičku. :3 Chtěla byhc se zeptat, jestli chutná stejně jako její větší sestřička? :)

A k tvému komentáři: Je pravda, že internet se zanlostí angličtiny udělá hodně. Taky si tady píšu s několika lidmi v angličtině...
A v jaké jsi třídě? :) A děkuji za tvé palečky, dnes naštěstí nebyly potřeba na matematiku. Tak uvidíme, jak to bude zítra. :)

9 Infinity | Web | 30. května 2013 v 17:35 | Reagovat

No a teď se mi sbíhají sliny. Mockrát děkuju teda! :D
Jsi moc šikovná. Já bych to s mým antitalentem na přípravu jídla asi nezvládla. :D
Ale mňam! :-)

10 Hani | bevintage.blog.cz | Web | 30. května 2013 v 19:33 | Reagovat

Ty jsi to tam psala? :O Muselo mi to asi uniknout, omlouvám se. Určitě to zkusím, už jsem dneska byla nakoupit a zkontrolovat, jestli mi něco nechybí. :))

Taky máte sportovní den? Já z toho teda nejsem nadšená... ale asi tam půjdu, nebudu zbabělec. Ale nechce se mi. -.-

Na učitelku? :O To muselo být něco. Já jen viděla ten její výraz jak se na mě koukala... :DDD

11 Claire Drayen. | Web | 30. května 2013 v 20:04 | Reagovat

:OOOO I just fell in love
:D moje kamarádka si dělává něco na stejný způsob ale jednodušeji. Jen nakrájí banán přesně jako ty a vykládá si ho na talíř, načež to celé posype grankem případně ještě přidá šlehačku.
Je to prostě dokonalé :)

12 Ludmilita | Web | 2. června 2013 v 11:11 | Reagovat

Ja som to robila minule tiež :-D Bolo to chutné, no trošku suché. Musím pozmeniť recept :-D Ale teraz som na taký koláčik aj dostala chuť. :)

13 annetold | E-mail | Web | 3. června 2013 v 22:56 | Reagovat

Přemýšlím, že bych to zkusila, ale protože jsem vegan tak musím nahradit pár ingrediencí, tak by mě zajímalo jak to dopadne. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama