Chocolate cookies

17. června 2013 v 15:07 | Mavis Eveline Strix
Pred mnohými (?) týždňami som zverejnila recept na rýchly, jednoduchý a chutný koláč/bábovku. Vzhľadom na to, že včerajší deň patril otcom, povedala som si, prečo toho svojho niečim neprekvapiť? Čo takto niečo nezvyčajné? Áno, sušienky! A tak som otvorila svoju starú Barbie knižku s receptami, ktorú si poctivo zakladám do poličiek už od škôlky, prezrela recept a začala. Opäť môžem zaručiť, že ide o veľmi jednoduchý, dokonca omnoho chutnejší proces oproti spomínanej "bábovke". Ak však čakáte niečo ako práve americké sušienky, na prvýkrát vám pravdepodobne nevyjdu. Mne osobne sa už druhýkrát podarilo spraviť sušienky/koláčiky nápadne podobajúce sa na bežné čajové pečivo, ktoré kúpite kdekoľvek v obchodoch s potravinami. Avšak, pokiaľ si túto pochúťku robíte doma sami, môžte si slobodne, podľa vášho vkusu doplniť rôzne ingrediencie, ako napríklad kúsky čokolády, posekané mandle alebo orechy, či rôzne druhy ovocia. Záleží len a len na vás! Aby toho nebolo málo - chutia oveľa lepšie, ako akékoľvek kupované čajové pečivo, zaručujem sa za to! Jednoznačne to skúste, pokiaľ tak nejako nemáte čo robiť a dostanete chuť na nejakú "mňamku". Suroviny, ktoré do týchto sušienok potrebujeme, sú opäť, ľahko dostupné, takže výhovorky sú v tomto prípade absolútne neprijateľné!

Ukážka servírovania. Pokiaľ robíte verziu s čokoládovými kúskami, s pohárom mlieka získate božskú lahôdku!


HLAVNÉ INŠTRUKCIE


RÚRA - 180°C
PRÍPRAVA - 20 minút
PEČENIE - 10 až 15 minút (záleží na hrúbke sušienok - pečieme ich dovtedy, kým nie sú zlato-hnedé)

ČO POTREBUJEME?

(na 20 sušienok)

- 1 vajce
(je vhodné ho pred tým, ako ho pridáme medzi ostatné suroviny, v šálke aspoň trochu rozšľahať/rozmiešať vydličkou)

- 100 gramov masla
(pozor - zmäknutého, nie roztopeného!)

- 150 gramov hladkej múky

- 60 gramov kryštálového cukru
(záleží na tom, aké sladké chcete pečivo mať - pochopiteľne, čím viac cukru, tým sladšie)

- 1 čajovú lyžičku soli

- 1/2 (jeden a pol) čajovej lyžičky prášku do pečiva
(pokiaľ nemáte prášok do pečiva, pokojne použite sódu bikarbónu - maximum sú 2 lyžičky, viac nie!)

- 150 gramov horkej čokolády - pokiaľ robíte čokoládovú verziu!
(pokiaľ chcete skúsiť sladšiu verziu, môžte namiesto horkej čokolády použiť mliečnu/bielu, v tomto prípade však nezabudnite pridať menšie množstvo cukru!)

AKO POSTUPOVAŤ?


1. Rozohrejeme rúru. Čokoládu rozlámeme na štvorčeky, dáme do mikroténového vrecka a položíme na tvrdú plochu.
2. Valčekom ju rozdrvíme na menšie kúsky.
3. V mise vymiešame maslo s cukrom na hladký krém. Postupne primiešame vajcia.
4. Pridáme múku, soľ a prášok do pečiva. Následne prisypeme kúsky čokolády.
5. Vznikla nám istá zmes.
6. Postupne z tejto zmesi rukami urobíme malé guľky, ktoré ukladáme na plech - pozor však, aby neboli blízko seba!
7. Následne guľky jemne stlačíme, aby boli tenšie, no priestorovo väčšie, objemnejšie. Pozor - nestláčajte ich moc!
8. Pokiaľ ich už máme uložené na plechu, vložíme ho do rúry a čakáme, kým nie sú zlato-hnedé.

S ČÍM PODÁVAŤ?

- Ako som písala vyššie, pokiaľ ste zvolili čokoládovú verziu, teda sušienky s kúskami čokolády, ideálne je podávať ich s pohárom mlieka. Pokiaľ vám zostane pár kúskov čokolády, pokojne ju môžte roztopiť a namáčať do nej zopár sušienok - získajú ešte čokoládovejšiu chuť!
- Pokiaľ ste sa však rozhodli pre napríklad ovocnú verziu, pohárom mlieka taktiež nič nepokazíte. Ak mlieko použiť nechcete, nakrájajte k sušienkam na tanier zopár kúskov ovocia, ktorého druh ste použili aj priamo v sušienkach.
- Túto delikatesu môžte podávať skutočne s čímkoľvek!

Dobrú chuť a veľa šťastia pri zhotovovaní!

Samotné sušienky - tentokrát som ich spravila podstatne hrubšie a menšie, ako som mala v úmysle.
P.S. - Tá žltá farba je len prehnaný kontrast... Nejako som sa so svojim grafickým programom nepochopila.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Freezy | Web | 17. června 2013 v 16:05 | Reagovat

To je od tebe milé, že chceš ode mě radu :) Mám kamaráda, který u nikonu pracuje a řekla bych ti to takhle. Nikon je pro amatéry srozumitelnější a cenově velmi dobrá volba. Canon je spíše pro profesionály a lidi, kteří se o focení zajímají více. Osobně upřednostňuji Canon, protože jeden doma mám (EOS 550D) a jsem velmi spokojená. Ale je to subjektivní... Mám ho už 2 a půl roku a všechny funkce ještě neovládám :-D

2 mine-version | Web | 17. června 2013 v 18:05 | Reagovat

Tak to si musím udělat k snídani :3 Vypadá to opravdu vynikajícně :)

3 ╰ ℬσɴɪᴛkα ~ ╮ | Web | 17. června 2013 v 18:26 | Reagovat

Mňam, dala by som si ! :3

4 Shiney | Web | 17. června 2013 v 19:47 | Reagovat

Mňam! Pamatuju si, jak jsme jednou takovéto cookies dělali ve škole :3 Musím si je udělat, až budu mít čas, protože je to super svačina :D

5 Claire Drayen. | Web | 17. června 2013 v 21:46 | Reagovat

Vypadají vážně skvěle :3
Máš úplnou pravdu, že když si je sami upečeme, je to mnohem lepší než z obchodu. U sušenek z obchodu nikdy nevíš, co přesně v nich je, ale když si je uděláš sama...
To že jsi to udělal pro tátu je vážně moc milé :) Musím říct, že skvěle pečeš, vážně vypadají jako někde koupené. I ve vlastním zájmu doufám, že si je někdy zkusím upéct, musí být vážně skvělé.

6 Infinity | Web | 17. června 2013 v 23:26 | Reagovat

Jen se zakousnout. :3
Jsi tak šikovná, to bych nezvládla připravit asi, mně kuchtění nejde. :D :-)

7 Adelaine | Web | 18. června 2013 v 14:57 | Reagovat

Klasické cookiesky mám ráda, ale ještě se mi nepodařily udělat doma dobré. :D

8 readgoodbooks | Web | 25. června 2013 v 5:39 | Reagovat

Normálne sa mi na ne neskutočne zbiehajú slinky. Keď tu nájdem všetky potrebné ingrediencie tak ich budem musieť vyskúšať. Myslím si, že niet nad to si urobiť vlastné domáce sušienky :-)

9 Any :) | Web | 25. června 2013 v 18:00 | Reagovat

Ty sušenky vypadají opravdu moc dobře. Musím o prázdninách vyzkoušet recept. :-)

10 karin wild | Web | 27. června 2013 v 9:18 | Reagovat

yummy, robíš mi chute:) určite vyskúšam, vyzerajú chutne. aj keď pri mojej "šikovnosti" neviem :))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama